Mleko A2 – przyszłość hodowli

W publikacjach branżowych coraz więcej słyszymy o mleku A2. Jest na nie ogromny popyt ze strony osób prowadzących zdrowy tryb życia, a szczególnie zdrowo odżywiających się. Mleko A2 (taka jest jego marka handlowa) można kupić w sklepach Australii, USA i Nowej Zelandii. Prawdopodobnie już niedługo takie mleko będzie dostępne również w sklepach europejskich. Największe europejskie stacje hodowlane już teraz selekcjonują buhaje pod kątem beta-kazeiny A2A2, aby mogły przekazywać ten gen swoim córkom.

WALORY ZDROWOTNE

Mleko A2 jest przede wszystkim prozdrowotne, łatwiej strawne i nie ma właściwości uczulających. Przeprowadzono badania nad strawnością mleka A2 i mleka regularnego. Osoby spożywające mleko A2 były mniej podatne na wzdęcia i niestrawności. Naukowcy dowiedli, że zmniejsza ono również ryzyko zachorowań ludzi na cukrzycę i choroby serca.

JAK ZACZĄĆ PRODUKOWAĆ MLEKO A2?

Należy zainseminować krowę buhajem z układem beta kazeinA2A2 pod warunkiem, że również krowa ma układ A2A2. Jeśli krowa ma układ A1A2 i zostaje pokryta buhajem A2A2 to mamy 50% szansy że urodzone potomstwo będzie miało układ beta kazeiny A2A2. Jeśli krowa ma układ A1A1 to nie ma szans na potomstwo A2A2. Taki schemat dziedziczenia dotyczt rasy HO.
Beta Kazeina A2A2 u buhaja to cecha, na która zwracają uwagę nowocześni i przewidywalni hodowcy. Widzimy, że aktualny program hodowlany na świecie idzie w kierunku mleka A2.

BUHAJE Z BETA-KAZEINĄ A2A2 W NASZEJ OFERCIE

Zachęcamy do zapoznania się z listą buhajów które posiadają gen beta kazeiny A2A2:

SAMSON, BLUEBILL, NEBULA, DRAGON PC, GORDON, POPSTAR, BUGATTI, COX, NEUTRON, LIVER