100-lecie włoskiej pracy hodowlanej

Ten rok jest szczególny dla hodowców bydła mlecznego we Włoszech. Mija dokładnie 100 lat, kiedy Włochy zaimportowały pierwszą krowę czystej rasy HF z USA. Te 100 lat to okres wytężonej pracy nad udoskonaleniem rodzimej rasy w kierunku wydajnej krowy holsztyńsko-fryzyjskiej.

Dokonania Włochów najlepiej ilustruje poniższy slajd:

Najważniejsze daty to:

  • 1940 – zamrażanie nasienia
  • 1980 – pozyskiwanie zarodków
  • 1990 – nasienie seksowane
  • 2004 – wdrożenie komputerowego programu do doboru
  • 2013 – opracowanie indeksu serowarskiego

Włochy – znany na całym świecie producent jakościowego sera

Związek Bydła Mlecznego postawił sobie za cel dążenie do uzyskania pełnowartościowego mleka, które w 50% będzie przeznaczane na produkcję sera. Selekcja bydła mlecznego przebiegała w przeszłości, a teraz jeszcze bardziej skupia się na uzyskaniu mleka o jak największej frakcji kazeinowej potrzebnej do produkcji sera. Ściśle ukierunkowana praca genetyczna zaowocowała tym, że Włochy są najbardziej rozpoznawalnym producentem sera na świecie. Parmezan, Mozarella, Mascarpone, Ricotta, Gorgonzola – wszyscy znają te marki sera.

Najbardziej znane buhaje włoskie

Włosi rozwijając swój program dążyli do uzyskania buhajków, które przyczynią się do szybszego postępu hodowlanego. Dzięki temu narodziły się znakomite rozpłodniki rangi światowej wykorzystywane do kojarzeń na całym globie.

  1. MTOTO                   ur. 1993, Prelude x Blackstar x Chief
  2. MASCALESE         ur. 2007, Bolton x Justice O-man x Adam
  3. NUMERO UNO     ur. 2010, Oman-Oman x Shottle x Iron
  4. SOUND SYSTEM  ur. 2015, Silver x Supersire x Shottle

Produkcja mleka w „cyferkach”

Populacja krów mlecznych na koniec 2021 roku to 1,12 mln. Średnie stado liczy 114 sztuk. Średnia wydajność mleka od krowy jest na poziomie 10 386 kg. Wszystkie te liczby pochodzą od całej populacji krów, ponieważ w Italii 100% krów jest pod kontrolą użytkowości mlecznej.

100% krów mlecznych pod kontrolą

Włochy jako jedno z kilku państw na świecie prowadzi pełną dokumentację dla wszystkich krów i jałówek. Takie podejście daje im pełny obraz jakim potencjałem genetycznym dysponują. Łatwiej jest również kontrolować taką populację i ewentualnie korygować założone cele.