Piemontese

Piemontese jest najbardziej znaną włoską rasą bydła mięsnego. Jej kolebką są północno-zachodnie Włochy, region o nazwie Piemont, otoczony przez Alpy. Warunki tam panujące nie sprzyjają intensywnej hodowli bydła ze względu na suche lato i stosunkowo ostre zimy. Surowy klimat w połączeniu z genotypem (dolew krwi zebu) spowodował wytworzenie rasy bydła bardzo wytrzymałego i dobrze przystosowanego do zróżnicowanych warunków żywienia i utrzymania.

Buhaje rasy Piemontese w naszej ofercie:

ALFREDO                                             ZELIG

Cecha „podwójnego umięśnienia”

Jedną z najważniejszych cech charakteryzujących to bydło jest hipertrofia mięśni. Objawia się ona cechą „podwójnego umięśnienia”, która jest bliska utrwalenia w całej populacji tej rasy. Wyróżnia ją też potężne umięśnienie na karku i łopatka. Odznacza się również wybitną wartością rzeźną, często powyżej 70%. Taka wartość lokuje Piemontese w czołówce ras mięsnych, a zwierzęta osiągają najwyższe oceny w poubojowej klasyfikacji tusz metodą EUROP. Tusza i mięso są bardzo chude, a udział mięsa w tuszy jest bardzo duży.

Pokrój

Buhaje piemonckie dorastają do 145 cm wysokości w kłębie przy masie ciała 750-800 kg. Krowy osiągają zazwyczaj 130-140 cm w kłębie i 500-600 kg. Rasa ta ma stosunkowo niewielką głowę, zwarty tułów oraz cienki kościec. Umaszczenie krów jest od koloru siwo-białego do jasnobeżowego, z szarymi uszami, racicami i śluzawicą.

Płodność i rozród

Piemontese jest rasą wcześnie dojrzewającą. Pierwsze krycie jałówek jest możliwe w 16-18 miesiącu. Płodność rasy określa się jako średnią. Porody zazwyczaj przebiegają bez komplikacji – również w przypadku krzyżowania ich z krowami HF- ponieważ cielęta rodzą się stosunkowo niewielkie i mają małe, podłóżne główki. Intensywnie opasane buhajki osiągają wysokie przyrosty dobowe rzędu 1200-1600 g.

„Królowa” ras mięsnych

Pomimo masywnej sylwetki Piemontese ma delikatny kościec i nie posiada tłuszczu podskórnego. Z uwagi na niski udział kości (14%) i tłuszczu w tuszach, wydajność rzeźną określa się jako doskonałą, wynoszącą często pow. 70%. Mięso ma wysokie walory smakowe i dietetyczne, co sprawiło, że Piemontese jest obecne na wszystkich kontynentach świata. Hodowane jest w czystości rasy i wykorzystywane z powodzeniem do krzyżowania towarowego. Poza Włochami rasa ta najbardziej rozpowszechniona jest we Francji, Danii, Holandii, Niemczech i ostatnio również w Polsce. Znakomicie sprawdza się też w zróżnicowanych klimatycznie obszarach Kanady, USA, Brazylii i Argentyny.

Wysoka wartość odżywcza wołowiny

Charakterystyczny dla tej rasy rozrost włókien mięśniowych, zwany podwójnym umięśnieniem, pozwala otrzymywać wyjątkowe mięso: delikatne, soczyste i kruche. Porównując do jakiejkolwiek innej wołowiny, posiada niższą zawartość tłuszczu przy jednocześnie wysokich wartościach odżywczych (nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6). Bardzo niska zawartość cholesterolu (ok.50 mg/100g)  sprawia, że surowiec jest pożądany na rynku gastronomicznym i osiąga wysokie ceny.

Co ciekawe, od tej rasy we Włoszech pozyskuje się także mleko w celu produkcji serów Castelmagno, Bra, Raschera i Tome.