Dlaczego warto stosować inokulanty (potocznie nazywane zakiszaczami) do zakiszania pasz objętościowych?
Pasza objętościowa (kiszonka z kukurydzy, sianokiszonki z traw i lucerny) stanowi przeważającą część dawki pokarmowej krowy produkującej mleko. Nie ma dobrej jakości mleka bez dobrej jakości paszy. Idąc dalej, nie ma dobrej jakości paszy bez ZAKISZACZA. Im lepsza i smaczniejsza jest kiszonka, tym chętniej krowa ją pobierze i wyprodukuje więcej mleka.
Jaka jest dobra kiszonka dla krów?
Wartość suchej masy w roślinie przeznaczonej do kiszenia powinna oscylować w granicach 35%. Od kiszonki oczekujemy też odpowiedniej ilości energii (ok. 6,5 MJ) i białka użytecznego (12-13%). Zastosowanie zakiszacza ukierunkuje proces zakiszania na pożyteczną fermentację mlekową i wymagane parametry będą możliwe do osiągnięcia. Dobra kiszonka odznacza się też smakowitością, a krowa chętnie ją spożyje. Smakowitość daje właśnie zastosowanie zakiszacza.
Krowa dostanie do zjedzenia paszę z wyższą zawartością składników pokarmowych, smaczniejszą i trwalszą.
Jakie są zalety stosowania zakiszaczy?
- bakterie w preparacie nadają właściwy kierunek fermentacji na fermentację mlekową
- hamują rozwój pleśni, drożdży i grzybów w kiszonce
- minimalizują zagrzewanie się kiszonki
- obniżają ilość mikotoksyn
- w efekcie zdrowe krowy i większa opłacalność z produkcji mleka