Kiszonka z kukurydzy stanowi blisko 60% dawki żywieniowej krowy. Tylko stosowanie odpowiedniego inokulntu (zakiszacza) pozwala na prawidłowe jej zakiszenie i minimalne straty przy skarmianiu.
KORZYŚCI STOSOWANIA
- zwiększenie stabilności tlenowej kiszonki,
- opóźnienie ryzyka wtórnej fermentacji w kiszonce,
- obniżenie ilości mikotoksyn,
- poprawienie wartości pokarmowej kiszonki i jej smakowitości,
- hamowanie rozwoju pleśni i drożdży w kiszonce,
- wydłużenie trwałości kiszonki podczas wybierania z silosu i leżenia na stole paszowym.
SKŁAD
100% Lactobacillus buchneri, który:
- produkuje właściwe enzymy, ułatwiające strawność włókna
- redukuje straty w kiszonce i przedłuża jej stabilność podczas skarmiania
- produkuje związek energetyczny glikol propylenowy, który zapobiega ketozie
bakteria fermentacji mlekowej o wysokiej koncentracji | 3 x 10 11 j.t.k / 1 g produktu |
wysoka koncentracja na 1 g zakiszanego surowca | 300 000 j.t.k |
DAWKOWANIE
Zawartość opakowania rozpuścić w 10-50 litrów (w zależności od aplikatora) czystej wody z ujęcia. Otrzymanym roztworem spryskiwać równomiernie zakiszany materiał za pomocą aplikatora lub ręcznie. Trwałość roztworu roboczego wynosi 48 godzin. Najlepsze efekty zakiszania osiąga się w ciągu 24 godzin od rozpuszczenia.
zielonka z całych roślin kukurydzy (b. dobre warunki zakiszania) | 100 g / 150 t |
zielonka z całych roślin kukurydzy (dobre warunki zakiszania) | 100 g / 125 t |
zielonka z całych roślin kukurydzy (słabe warunki zakiszania) | 100 g / 100 t |